Tuesday, August 3, 2010

Cerpen Warna Hati Seorang Datin


WARNA HATI SEORANG DATIN
(Rahman Haji Yusof)

Tema
Bertemakan tentang hubungan kekeluargaan yang renggang. Kebencian Datin terhadap madu dan anak-anak tirinya menyebabkan hubungan antara mereka renggang dan tidak mesra. Walau bagaimanapun, kematian Datuk menyebabkan rasa kekosongan dalam diri Datin dan dia mengharapkan kematian Datuk akan meninggalkan rasa insaf dalam setiap keluarga. Baginya, kematian itu seharusnya dapat mengeratkan kasih sayang yang terputus. Oleh yang demikian, Datin merasakan bahawa dia merupakan orang yang bertanggungjawab mengambil peranan besar dalam menyatukan semula madu dan anak-anak tirinya sebagaimana harapan arwah suaminya semasa masih hidup. Akhirnya, impian Datin tertunai apabila berlaku sejarah pertemuan keluarga yang amat berharga di rumah pusaka peninggalan arwah suaminya. 

Persoalan
1. Kasih sayang. Contoh: Datuk sangat menyayangi anak-anaknya iaitu Zety dan Zul.
2. Ketabahan dalam menghadapi cabaran rumah tangga. Contoh: Siti Halijah sabar dan tabah dalam menghadapi cabaran hidup walaupun madu dan anak-anak tiri sangat membencinya kerana dikatakan telah merampas suami orang.
3. Amalan poligami dan cerai dalam perkahwinan. Contoh: Semasa hidup, Datuk pernah berkahwin dengan empat orang isteri. Walau bagaimanapun, hanya isteri pertama dan isteri keempat yang kekal manakala isteri kedua dan ketiga telah diceraikannya.
4. Permasalahan/pergolakan dalam alam rumah tangga kesan daripada amalan poligami.  
5. Kerjasama dalam melakukan sesuatu kerja. Contoh: semasa kematian Datuk, jiran-jiran tetangga, sahabat handai dan saudara-mara telah datang untuk menolong menyelesaikan tugas agar pemergian Datuk berjalan dengan teratur dan selesai dalam waktu yang paling singkat.


Watak dan Perwatakan
1. Datin
- Watak utama dalam cerita.
- Isteri pertama Datuk.
- Dikurniai 9 orang anak hasil perkongsian hidup dengan Datuk iaitu antaranya Jahara, Suhada, Afifah, Aziah, Azuan, Zek, Efa, Basir.
- Seorang anaknya iaitu Basir mengalami cacat anggota.
- Sangat membenci madunya iaitu Siti Halijah sebelum kematian Datuk. Contoh: Datin menganggap Siti Halijah sebagai perampas suami.
- memainkan peranan agar anak-anaknya tidak mengenali adik-beradik tiri mereka yang lain walaupun titisan darah di tubuh masing-masing adalah titisan darah daripada seorang bapa.
- Insaf akan kesilapan diri. Contoh: Datin yang membenci madu-madunya termasuk anak-anak tirinya menaruh insaf yang mendalam di dalam diri dengan cuba untuk memperbaiki hubungan antara mereka supaya kasih sayang yang terputus kembali terjalin.
- Seorang yang sensitif.

2. Datuk
- Watak sampingan dalam cerita.
- merupakan bekas pegawai tinggi kerajaan.
- Seorang pemimpin yang dikasihi, dihormati dan disegani.

- Semasa hidupnya, pernah berkahwin lebih daripada seorang iaitu empat kali berkahwin (Isteri pertama-Datin, isteri kedua-Cikgu Jalilah, isteri ketiga-Syarifah Aminah dan Isteri keempat-Siti Halijah). Walau bagaimanapun, hanya isteri pertama dan keempat yang kekal manakala isteri kedua dan ketiga diceraikan.
- Seorang yang mengamalkan sikap kesederhanaan dalam kehidupan. Contoh: Datuk lebih senang tinggal di kawasan perumahan yang sederhana tetapi dihuni oleh pelbagai kaum.
- Mempunyai 14 orang anak hasil perkongsian hidup daripada keempat-empat orang isterinya iaitu 9 orang anak daripada isteri pertama, 2 orang anak daripada isteri kedua, seorang anak daripada isteri ketiga dan 2 orang anak daripada isteri keempat.
- Terlibat sama merancang untuk membuka rancangan FELDA bersama-sama dengan Tun Abdul Razak.
- Seorang yang banyak berjasa kepada masyarakat. Contoh: Datuk mempunyai jasa yang besar terhadap kawasan perumahan dengan berjaya menyatupadukan pelbagai kaum yang ada di kawasan tersebut.
- Seorang yang kurang bertanggungjawab terhadap anak-anak. Contohnya: Setelah bercerai dengan cikgu Jalilah, Datuk telah mengabaikan tanggungjawab dengan membiarkan anak-anak hasil perkongsian hidup mereka hidup sendiri iaitu Amri dan Zaleha. - - Punca kepada kerenggangan hubungan keluarga. Contoh: Semasa masih hidup, Datuk gagal mengeratkan hubungan kasih sayang bersama anak-anak sendiri kerana sikap Datuk sendiri yang tiada usaha untuk menghimpunkan anak-anak pada suatu pertemuan.


3. Siti Halijah
- Watak sampingan dalam cerita.
- Isteri keempat Datukdan madu Datin yang paling muda.
- Dikurniai dua orang anak. Anak-anaknya masih kecil iaitu Zety berumur 4 tahun dan Zul berumur 18 tahun.
- Seorang yang sangat menyayangi suaminya. Contoh: Siti Halijah sangat mengasihi suaminya walaupun perkahwinan mereka banyak menempuh cabaran.
- Dianggap perampas suami oleh Datin dan anak-anak Datin.
- Tidak dianggap sebagai ibu tiri oleh anak-anak Datuk yang sudah berumah tangga tetapi dianggap sebagai madu.
- Seorang yang sabar dan boleh mengawal diri. Contoh: Siti Halijah menerima dengan sabar tuduhan atau kata-kata kesat daripada Datin dan anak-anak tirinya yang menentang perkahwinannya dengan Datuk.

4. Jahara
- Watak Sampingan dalam cerita.
- Anak sulung Datuk dan Datin.
- Suaminya bernama Iskandar.
- Sangat membenci ibu tirinya iaitu Siti Halijah termasuk anak-anaknya.


5. Cikgu Jalilah
- Isteri kedua Datuk.
- Sudah hampir 25 tahun berpisah dengan Datuk.
- mempunyai 2 orang anak hasil perkongsian hidup dengan Datuk iaitu Amri dan Zaleha.
- Mempunyai rumah di Singapura.

Watak-watak Lain
1. Syarifah Aminah
- Isteri ketiga Datuk.
- Dikurniai seorang anak sahaja hasil perkongsian hidup dengan Datuk iaitu Taufik.

2. Suhada
- Anak Datuk dan Datin.
- Sangat membenci Siti Halijah.
- Seorang yang kasar. Contoh: Suhada menuturkan kata-kata yang kesat kepada Siti Halizah sebagai sebuah tentang terhadap perkahwinan Siti Halijah dengan ayahnya.

3. Atifah
- Anak Datuk dan Datin.
- Tidak menyukai ibu tirinya iaitu Siti Halijah.
- Anak sulungnya berumur dua tahun.

4. Aziah, Azuan, Zek, Efa dan Basir.
- Anak-anak Datuk dan Datin.

4. Amri dan Zaleha
- Anak Datuk dan Cikgu Jalilah.
- Amri tinggal di Sabah manakala Zaleha pula tinggal di Sarawak.
- Mempunyai hubungan yang renggang dengan ayah mereka.

5. Taufik
- Anak Datuk dengan Syarifah Aminah.

Latar
1. Latar Tempat
- Rumah pusaka – Rumah peninggalan arwah suami Datin.
- KLIA – tempat Amri, Zaleha dan Taufik bertemu sebelum berangkat ke rumah Datin.
- Sabah - Tempat Amri menetap.
- Sarawak – Tempat Zaleha menetap.
- Singapura – Rumah cikgu Jalilah.
- Kelantan – Tempat Taufik menetap.

2. Latar Masa
- Berlaku 1 hari iaitu bermula pada waktu subuh sehinggalah malam.

3. Latar/citra Masyarakat
- Masyarakat yang mementingkan permaufakatan dan kerjasama dalam menjalankan sesuatu tugas. Contoh: semasa kematian Datuk, jiran-jiran tetangga, sahabat handai dan saudara-mara telah datang untuk menolong menyelesaikan tugas agar pemergian Datuk berjalan dengan teratur dan selesai dalam waktu yang paling singkat.
- Masyarakat yang mementingkan diri sendiri.
- Masyarakat yang tabah.
- Masyarakat yang penyayang. Datuk sangat menyayangi anak-anaknya iaitu Zety dan Zul. Begitu juga, Siti Halijah sangat menyayangi suaminya walaupun perkahwinan mereka banyak menempuh cabaran.
- Masyarakat yang murah hati. Contoh: Setiap yang datang menziarahi jenazah Datuk telah menghulurkan derma sebagai simpati.

Gaya Bahasa
1. Personifikasi.
- Dingin pagi terasa menggigit tulang (ms 58)
  

2. Similie
- dadanya berdebar seperti dikejutkan oleh guruh pagi (ms 61)
- malah kehadirannya di rumah itu bagaikan seorang penjenayah yang sedang diperhatikan (62)

3. Repitisi Anafora
 Tunggu apa lagi, mak?”
Tunggu apa lagi, Datin?”
Tunggu apa dan siapa?”           (ms 70)

4. Hiperbola
- Terasa sayu membelah hati. (ms 75)No comments:

Post a Comment